Viden om trafikstøj i og omkring boligen

SÅDAN FORBEDRER DU AKUSTIKKEN I DIN BOLIG

Forfatter: Morten Roar Berg, Concept Developer, Saint-Gobain Ecophon A/S

Støjende rumakustik er blevet et mere og mere udbredt problem i danske hjem. Det skyldes, at trenden går mod mere sparsommelig indretning og større rum med loft til kip eller i dobbelt højde. Det betyder, at lyden reflekteres i længere tid mellem rummets overflader og skaber en støjende rumakustik.


Støjende rumakustik betyder, at lydniveauet i rummet bliver højere og er længere tid om at falde. Det gælder også trafikstøj, som slipper ind gennem vinduet.

 

Når lyd reflekteres mellem overfladerne i et lukket rum, skaber det efterklang. Efterklangstiden er vigtigste parameter inden for rumakustik og betegner, hvor meget et rum støjer. Efterklangstiden afgøres af forholdet mellem rummets volumen og kvadratmeter lydabsorberende materialer. I et rum med lang efterklangstid vil støjniveauet have tendens til at eskalere, og det vil tage længere tid for støjniveauet at falde til igen. Bygningsreglementet anbefaler en efterklang på 0.6 sekund i opholdsrum i hjemmet.


Efterklang opstår, når lyden fanges imellem hårde overflader.

 

Løsninger til forbedring af rumakustik

Man kan forbedre rumakustikken ved indsætte lydabsorberende materialer. Denne slags materialer hjælper med at dæmpe lydniveauet og gøre rummets lyd mindre ”skarp og hård.” Men der er stor forskel på, hvor meget materialer absorberer. Et let gardin absorberer eksempelvis næsten ikke lyd i modsætning til et tungt teatergardin. Indretning kan dog diffusere eller ”sprede” lyden, hvilket også hjælper, men som regel ikke skaber en god rumakustik i sig selv.


Møbler ”spreder” lyden, men absorberer den som regel ikke nævneværdigt.

 

I store rum er indretning som regel ikke nok til at forbedre rumakustikken, og man skal i stedet anvende reelle akustiske materialer som hulplader eller malede mineraluldsplader, der som regel installeres i loftet. Denne slags materialers evne til at absorbere lyd varierer dog også meget. Hvis man anvender materialer, der absorberer lyden effektivt, skal der færre kvadratmeter plader til.

Hvis man leder efter akustikplader, kan man med fordel lede eller spørge efter produkters absorptionsklasse, der går fra A og ned. Alternativt kan man lede efter produkters αw-værdi, der er en gennemsnitsværdi fra 0-1.0. Hvor 1 er den højeste og 0.4 er den laveste værdi for akustikplader.
For at fungere optimalt bør akustikpladernes overflade desuden være rettet mod lydkilderne i et støjende rum og må ikke overdækkes af andre materialer.

Der findes mange forskellige former for akustiske produkter som møbler, lamper, udsmykning og lignende. Denne slags produkter er dog mest effektive i mindre rum. Store rum kræver et større areal af absorberende materiale. Derfor er akustiske billeder og paneler oftest det mest effektive alternativ til akustikplader i loftet.

Hvis du vil vide mere om rumakustik, kan du downloade Ecophons akustikguide her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Støjende rumakustik betyder, at lydniveauet i rummet bliver højere og er længere tid om at falde. Det gælder også trafikstøj, som slipper ind gennem vinduet.