GRØNT P-HUS I ROSKILDE
Grønne facader har potentiale til at absorbere og dæmpe lyden i et byrum betydeligt. På samme måde som bløde terrænoverflader, kan ”bløde facader” dæmpe støjen mere end klassiske ”hårde facader” såsom beton, mursten eller glas. Vegetation har en evne til at absorbere lyd og stoppe lydudbredelsen, mens hårde overflader i højere grad reflekterer lyden.
Til facader kan man bruge beplantede vægge ofte i moduler opbygget af plastik eller metal. Typen af planter samt densiteten af vækstmediet har indflydelse på, hvor stor en del af lyden, der absorberes i væggen. Grønne vægge i byrummet kan også bidrage til energibesparelser, øget biodiversitet og regnvandshåndtering såvel som støjreduktion (1).
P-huset på Sortebrødre plads i Roskildes historiske bymidte er et særligt et af slagsen. Bygningen blev opført i 2018 og er på hele den vestvendte facade beklædt med grønne vertikale haver. Den levende facade har flere fordele, og bidrager også til den miljømæssige bæredygtighed i byrummet.
P-huset i Roskilde er beklædt med såkaldte Flexipanels fra Sempergreen, med automatisk vandings- og næringssystem.
Årstiderne arkitekter har sammen med ingeniører fra COWI og entreprenøren 5E Byg A/S stået bag designet og opførelsen af P-huset. En grøn beplantet facade som denne kan, ifølge producenten, absorbere 41% mere lyd end en traditionel facade, hvilket giver et roligere miljø både i og omkring bygningen. De levende vægge kan bidrage til støjreduktion i både udendørs og indendørs rum og kan beplantes med planter, som trives i sol såvel som skygge.